Notícies Fòrum


AEBALL demana orientació professional en les primeres etapes educatives per incentivar les vocacions industrials

13/03/2024


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha celebrat avui un Desdejuni amb Fabian Mohedano, president executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, per presentar els serveis i funcions de l’Agència de la FP, els reptes més immediats i quins són els ajuts per a la qualificació de professionals. L'acte ha estat presidit per Santiago Ballesté, president d'AEBALL, i José Antonio Alcaide, tinent d'Alcaldia de l'Àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat.

Al Desdejuni s'ha argumentat que l’orientació professional ha de treballar-se des de l’educació primària per donar visibilitat als sectors amb més necessitats d’incorporació de talent, ja que en aquelles etapes on els/les joves estan valorant quin camí agafar, l’empresa pot ajudar a prendre una decisió. Segons Mohedano, "al final no es tracta de recuperar al/la jove, es tracta d'esbrinar de com no perdre’l/la. Aquí entren en joc les empreses”. I és que, tal com s’ha afirmat al Desdejuni, la participació de les empreses en la formació professional és clau per disposar del capital humà necessari i garantir la seva sostenibilitat.

En la sessió del FEm Llobregat, el president executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya ha confirmat que “estem en un moment disruptiu. Hem viscut (i encara perdura) una estigmatització del sistema educatiu en la qual es considerava que només la persona que estudiava una carrera obtindria un bon lloc de treball. En canvi, la persona que realitzava una formació professional era el pla alternatiu per als/les joves que no volien estudiar”. Això ha provocat, com s’ha afirmat a la sessió, un distanciament amb les necessitats reals de les empreses, perquè existeix un excedent de persones universitàries sobrequalificades i una evident falta de perfils professionals especialitzats.

El nou marc normatiu de la formació professional permet realitzar una planificació de l’oferta formativa acurada tenint en compte les necessitats del teixit empresarial de cada territori. Un dels objectius és facilitar les eines per reduir el 30% actual de perfils de baixa qualificació i facilitar les competències per afrontar els reptes dels llocs de treball en quant a especialització, digitalització professionalització i globalització.

Un altre fet destacable que s'ha esmentat en el Desdejuni, és que la formació no és patrimoni exclusiu dels centres, sinó de les empreses. Amb la nova formació professional dual, fins a un 50% de l'aprenentatge es pot fer en una empresa. Per això, cal crear xarxes de formació i coneixement especialitzat intel·ligent. En aquest sentit, Mohedano ha afirmat de forma contundent que “la Formació Professional ha de semblar-se a l'empresa, no a la lògica escolar”.

Més enllà de la necessària implicació de l’empresa en la formació professional dual (on resideixen els nivells d'inserció més alts), es requereix poder participar en l’actualització de continguts formatius i el disseny d’itineraris. També establir mecanismes de transferència de coneixement entre empresa i centre de formació, com per exemple facilitar estades de docents en empreses per conèixer les darreres innovacions o, a la inversa, comptar amb experts del món de l’empresa que col·laborin en la impartició de certs continguts al centre.

Respecte a l’acreditació de competències professionals, que permet la capitalització de coneixements i habilitats assolits mitjançant l’experiència professional i convertir-ho en una qualificació, Mohedano ha destacat que “és el millor de la política pública europea emergent”. AEBALL aposta pels processos d’acreditació de competències. “Millorar i poder acreditar la qualificació de les persones de l’empresa facilita el compliment de normatives, ens fa més competitius i ens permet complir els requisits dels nostres clients, sobretot internacionals”, afirmen des de l’entitat.

Montse Calvet, Directora de Formació d'AEBALL/UPMBALL, ha reclamat que "les escoles puguin obrir-nos les portes. Com a patronal, aportem el coneixement diari del sector i podem donar veu a les empreses perquè ensenyin als/les joves el funcionament de l'ofici. És la millor manera de motivar-los i donar-los a conèixer de primera mà la professió”.

El FEm Llobregat convidarà, el proper 10 d’abril, a Lourdes Borrell, Alcaldessa de Sant Feliu, al proper Desdejuni. Continua així a la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb la seva missió com a agent propulsor de l'activitat empresarial i el desenvolupament econòmic de la zona del Llobregat atraient a destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

-->

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450