Notícies Fòrum


El nou director general d’Estratègia Industrial i de la PIME exposa les seves línies estratègiques en el FEm Llobregat

18/01/2024


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha iniciat el primer Desdejuni de l’any amb José Bayón, conseller delegat d'ENISA, qui ha presentat l’entitat i projectes de suport a les PIMES que porten a terme. L’acte també ha comptat amb la intervenció de Jordi Garcia Brustenga, nou director general d’Estratègia Industrial i de la PIME i ha estat presidit per Santiago Ballesté, president d'AEBALL.

ENISA és una entitat adscrita al Ministeri d’Indústria i Turisme. Donen suport financer a PIMES que volen impulsar projectes d’emprenedoria innovadora i a projectes empresarials viables a travès d’una alternativa al finançament tradicional. José Bayón ha manifestat que, durant 2023, a Catalunya s'han desemborsat 2.588 préstecs i s’han invertit més de 393 milions d'euros. A L'Hospitalet de Llobregat, s'han desemborsat 30 operacions per import de 7.370.518 €.

El conseller delegat d'ENISA també ha informat que l'any passat van recollir l'encàrrec de la Llei de Startups, per a certificar startups i certificar visats per a emprenedors/res estrangers/res. La llei s'emmarca dins d'un paquet de lleis de Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa, per millorar el clima empresarial. Ha estat una llei pionera a Europa que dona un caràcter administratiu a la figura d’start up i que aporta per tant seguretat jurídica. Bayón ha afirmat que, des del passat 24 de juliol, ja hi ha més de 700 startups certificades.

ENISA és l’entitat que gestionarà 3.233 milions d'euros dels fons corresponents a l’Addenda al Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR) del Gobierno de España aprovada per les institucions europees el passat mes d’octubre, que en aquest cas estan focalitzats principalment en el sector industrial:

- PERTE Vehicle Elèctric i Connectat: 1.250M€ (250M en subvencions)
- PERTE Agroalimentari: 200M€ en préstecs
- PERTE Descarbonització industrial: 1.480M€ (1.0S0M€ en préstecs)
- 303M€ en un fons per a startups (20M€ per al PERTE de la Llengua)

El nou director general d’Estratègia Industrial i de la PIME, Jordi Garcia Brustenga, ha reconegut la labor desenvolupada per ENISA amb el conseller delegat José Bayón al capdavant, i ha donat les claus de les principals línies de la seva nova labor. En aquest sentit, Garcia ha afirmat en primer lloc que és un bon moment tant per a la indústria com per a la política industrial. "En el món, la indústria està de nou ben valorada. Europa està sent conscient de l'autonomia estratègica. A més, tenim els diners: 83.000 milions d'euros per a generar oportunitats. Per això, necessitem bona gestió dels PERTES, així com d'altres eines. I focalitzar-nos en una empresa verda, digital, innovadora... A més d’esperit col·laborador i consens amb el sector privat", ha puntualitzat.

D'altra banda, Garcia Brustenga ha manifestat que és el moment de la revolució tecnològica, de la innovació. "La transició ecològica és on s'ha de posar l'accent. L'energia és en el que cal aplicar l'estratègia d'abordatge. A Espanya tenim terrenys, sòl i consciència de transició ecològica. Però tenim encara molt per fer, per exemple en l'energia. Cal determinar quin model energètic volem per a la indústria en aquest país. Per això, hem de crear un factor d'oportunitat", ha matisat.

Un tercer punt d'actuació és la inversió territorial. "Hem de fer un treball amb l'escala territorial dels projectes, treballar amb clústers, amb ecosistemes territorials i industrials, connectant hubs. Cal abordar una política valenta de participació a Europa. Reforçar una indústria com a equilibri territorial," ha remarcat el director general d’Estratègia Industrial i de la PIME.

En últim lloc, Garcia Brustenga ha explicat que la PiME és clau en el volum general de l'activitat econòmica. "Cal fer política PiME, i també start-up. Els nostres fills i filles han de veure normal emprendre i aspirar a que el 14-15% de la població sigui emprenedora", ha conclòs.

La demanda d'AEBALL, plantejada per M. Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d'AEBALL, ha estat centrada en fomentar la productivitat de les empreses. "Estem a la cua de la mateixa en l'OCDE", ha indicat Fiol. També ha reclamat en aquesta línia reduir la pressió fiscal, i mesures perquè els costos laborals siguin previsibles, i ha posat en valor la indústria de la descarbonització. Per la seva part, Santiago Ballesté, president d'AEBALL, ha posat en valor el paper de l'emprenedoria i ha recordat que “sense empreses no hi ha riquesa ni llocs de treball”.

El FEm Llobregat disposa d’un consolidat el programa d’activitats pel 1r trimestre de 2024 amb Desdejunis amb Raül Blanco, president de RENFE (7 de febrer), Santiago Duran, President de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes d'Espanya (ICAC), Fabián Mohedano, President executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (13 de març) i Lourdes Borrell, Alcaldessa de Sant Feliu (10 d’abril). Continua així a la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb la seva missió com a agent propulsor de l'activitat empresarial i el desenvolupament econòmic de la zona del Llobregat atraient a destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

-->

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450