Notícies Fòrum


La indústria a L’Hospitalet i el Baix Llobregat és el motor a Catalunya

15/06/2023


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha celebrat avui una Trobada en Profunditat amb Panell d'Experts amb el tema Indústria: on estàs i on vas. Al desdejuni s’ha analitzat l'actual situació de la indústria al Baix Llobregat des de diferents perspectives del sector per tal d’analitzar els principals problemes, reptes i oportunitats per solucionar, millorar i engrandir la creació de riquesa al territori.

L’acte ha estat presentat pel President del Fòrum Empresarial del Llobregat, Santiago Ballesté, amb la intervenció de representants dels principals sectors industrials del territori: l’agroalimentari, farmacèutic i metall amb Baldiri Ros (president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre i vicepresident d’AEBALL), Antonio Parente (president de GP Pharm) i Ramon Guixà (director de Sedal Group).

Ballesté ha iniciat la sessió recordant que “d’on venim ens sembla important per saber on som. El Baix Llobregat era un territori agrícola, amb un riu que el travessa i que era font de riquesa. Comencem amb activitats tèxtils a prop del riu i poc a poc anem diversificant a altres sectors, especialment el metall amb indústries gairebé a totes les moltes activitats que té el sector. Això juntament a dues fàbriques d’automòbils, la Nissan i la Seat, ha fet que el territori es converteixi en un ecosistema industrial capaç de donar servei a altres activitats com: instal·lacions, manteniment, logística, mobilitat, maquinaria, construcció, etc. A més el territori està en un enclavament privilegiat, a prop de la gran ciutat i donant serveis de promoció econòmica a tot Catalunya com el Port, l’Aeroport, La Fira i moltes infraestructures de mobilitat i ferroviàries que el travessen per comunicar a Barcelona amb la resta de territoris fora de Catalunya. Pensem que el futur de la nostra comarca passa per seguir sent industrial i que els principals sectors, els que avui ens acompanyen, tenen el repte de fer front al futur que vol dir adaptació, innovació, col·laboració, creació, transformació i transició”.

El president de l’Institut Agrícola de Sant Isidre, Baldiri Ros, ha parlat sobre la situació d’un dels sectors tractors per a l’economia del territori com és el sector agroalimentari, i ha manifestat que “l'alimentació d'Europa no pot dependre de tercers. La nostra indústria ha de ser moderna i competitiva, donant valor afegit a la producció”.

“La horticultura del Baix Llobregat representa el 35% de Catalunya i un 30% de les verdures que es venen a Mercabarna. Però cada vegada queden menys empreses. El parc agrari pretenia sobre-preservar l’espai agrari de les expropiacions i, com a resultat, s’han guanyat hectàrees, però s’han perdut empreses degut a la inseguretat jurídica i hídrica”, ha afirmat Ros. El vicepresident d’AEBALL s’ha mostrat també molt satisfet amb la creació de la Taula de Desenvolupament Econòmic i Agrari (formada per AEBALL, l’lnstitut Agrícola, les cooperatives de Gavà i Viladecans i els ajuntaments de Gavà, Sant Boi i Viladecans), i ha manifestat que pel futur del sector és clau produir més i millor amb menys costos, amb tecnologia, hivernacles d’última generació i complint escrupolosament totes les normatives sanitàries i de seguretat, reivindicant en aquest sentit la importància de projectes com el del Hub Agroalimentari que potenciarà i complementarà la cadena de valor del sector.

Per la seva part, el president i fundador de GP Pharm, Antonio Parente, ha explicat que a la seva companyia biofarmacèutica es treballa de manera integral en el desenvolupament complet de medicaments, des dels laboratoris d'R+D+I fins a arribar al mercat. “A Europa falten fàbriques. Per això, quan venen de fora, el que volen comprar aquí són fàbriques, no interessa tant el producte que es fa; el que interessa són les instal·lacions ja fetes”.

Parente també ha manifestat que falten projectes d’R+D per desenvolupar al territori. “És el nostre gran punt feble”. Així com el temps que transcorre des que s'aprova un projecte farmacèutic i passa totes les seves fases de recerca, desenvolupament, comprovació i comercialització. Tot i així, a Catalunya tenim una gran riquesa de biotecnologia i moltes start-ups. El president de GP Pharm ha conclòs la seva intervenció recordant el repte de la captació i fidelització del talent al sector, i afirmant que “la clau és l’EBITDA, la sostenibilitat de l’empresa, amb talent amb bons sous, qualitat i valor afegit en productes”.

Finalment, el director de Sedal Group, Ramon Guixà, representant del sector del Metall, ha remarcat la importància de la innovació. El valor afegit, amb enginyeria i R+D potent (bons dissenys, per exemple), la diferenciació, la digitalització i l’automatització poden aportar qualitat al producte, millors clients i nous mercats. Guixà ha advertit del repte de fer front a la tecnologia xinesa, que comença a liderar molts mercats. “La reconversió és urgent: hem de ser el sector de la innovació i les noves tecnologies".

Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d'AEBALL, ha recordat la importància de l’ecosistema metal·lúrgic a L’Hospitalet i el Baix Llobregat, i ha afegit que la transformació cap a la digitalització i la sostenibilitat s’ha de fer de la mà d’aquestes empreses. “És clar que haurà de donar-se una transformació i el sector haurà d'innovar però, alhora, pot ser una oportunitat perquè el territori es converteixi en un nou hub de mobilitat i sostenibilitat”.

Pròximament, el Fòrum Empresarial del Llobregat informarà dels propers Desdejunis en la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.


-->

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450