Notícies Fòrum


El FEm Llobregat inicia les seves Trobades en Profunditat amb Panell d´Experts posant el focus en l’energia

31/03/2023


El Fòrum Empresarial del Llobregat va iniciar el passat 30 de març les seves Trobades en Profunditat amb Panell d'Experts amb el tema Energia: on estàs i on vas. Al desdejuni es va analitzar l'actual situació energètica des de diferents perspectives del sector.

L’acte va estar presentat pel President del Fòrum Empresarial del Llobregat, Santiago Ballesté, amb la participació de José Antonio Alcaide, tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme de L’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat. A més, va comptar amb la intervenció de Javier Santacruz (economista expert en tems energètics), Emili Rousaud (director de Factor Energia, empresa comercialitzadora de llum, gas i transició energètica), Jordi Priu (CEO de Manufactura Moderna de Metales, empresa fabricant de reformadors de metanol per a la producció d’hidrogen), i José Enrique Vázquez (CEO d'EnerGroc i consultor energètic independent).

Javier Santacruz va afirmar que “estem en el moment més singular dels darrers 200 anys d'industrialització al nostre país a causa de la transició energètica, la matèria mediambiental i el canvi climàtic”. Segons va exposar, cal identificar eines de regulació perquè aquesta evolució sigui sostenible des del punt de vista mediambiental i econòmic. A més, Santacruz va posar l'accent en el fet que cal incrementar la productivitat i la innovació per mantenir el procés de desenvolupament econòmic. Tot això, en un entorn en el qual sorgeixen contínuament normatives per a la reducció d'emissions i la substitució de matèries primeres contaminants. Segons Santacruz, “cal donar pas a les energies netes i a les activitats verdes”. Sota el seu punt de vista, l'actual crisi energètica i estructural, detonada en gran part per la pandèmia i el conflicte d'Ucraïna, reclama la configuració d'un nou model energètic. Per això, segons la seva visió, ha de produir-se una diversificació del sistema i una regulació del mercat. La clau resideix en la gestió de les energies renovables. Per recuperar la inversió necessària, va matisar, cal generar costos competitius i oferir una seguretat de subministrament mitjançant un mecanisme de mercat.

Emili Rousaud, per part seva, va recordar que “el preu de l'energia està condicionat per factors externs. A la pandèmia, el preu es va enfonsar per la caiguda de la demanda de les empreses. Es consumia menys i hi havia un excés d'oferta en el mercat. Després de la Covid 19, es va produir una demanda puixant en la qual les empreses produïen de més per reposar estocs. Va ser llavors quan el preu del mercat va començar a pujar”. El problema radica, segons va argumentar, en una espiral contínua de reducció d'oferta a Europa. “És una qüestió geopolítica, per això cal mirar a quin preu compra la competència, no quin és el preu final”, va matisar. A més, el director de Factor Energia va subratllar la importància que Europa gestioni els seus propis recursos energètics per a no dependre de tercers. “No tenim recursos fòssils, però tenim radiació solar i, com som una península, tenim mar i vent”. Si Europa promou la interconnexió de la península ibèrica amb la Unió Europea, podrem ser exportador d'energia, va afirmar. En aquest sentit, va exposar que la innovació tecnològica ha de fer que les energies renovables no siguin tan cares. "És més, la innovació ha de fer que aquestes energies siguin rendibles", va puntualitzar. Rousaud també va manifestar que la transició energètica no ha d'estar condicionada per les ajudes o subvencions. Tant és així, que va concloure la seva intervenció afirmant que “ens espera un futur brillant si no ens trobem traves en la regulació administrativa”.

En aquest sentit, Jordi Priu va coincidir en què cal ser el menys dependent possible de tercers. A més, va manifestar que “a Europa som experts en regulació, per la qual cosa el lideratge mundial l'han agafat altres països. Hem perdut l'oportunitat però, quan hi ha problemes, també hi ha oportunitats. Som un país de sol, per la qual cosa cal apostar per aquests models energètics i canviar les regles del joc. El moment és ara!", va incidir. Priu va augurar la convivència, pel que fa a la mobilitat, de les diferents solucions tecnològiques: combustibles sintètics, biocombustibles, vehicles elèctrics..., i va presentar el nou producte de Manufactura Moderna de Metales, un reformador de metanol que produeix hidrogen verd, que pot instal·lar-se a estacions de servei, trens, camions, centres logístics, etc.

L'última intervenció del desdejuni va estar per part de José Enrique Vázquez, qui va manifestar que “Europa va detectar l’emergència climàtica, va assumir el lideratge, i ha primat la sostenibilitat per sobre de la garantia de subministrament i l’economia. Però no tenim les tecnologies necessàries per a dur a terme la transició energètica plantejada pels objectius del 2050, les estem desenvolupant”. El CEO d’EnerGroc va recalcar que “estem en una situació de trànsit que genera oportunitats com l'hidrogen verd, l'emmagatzematge, l'autoconsum i la tecnologia renovable. Això és una oportunitat, i el sector empresarial ha d'aprofitar-la". Pel que fa a reduir els costos energètics a les empreses, va aconsellar assegurar-se de la solvència econòmica i de la capacitat tècnica del partner comercialitzador, així com apostar pels grups de compres. Vázquez va confirmar que “el fonamental de les crisis energètiques és reduir el consum d'energia; si alguna cosa és molt cara no generis més, cal reduir el consum per reduir el cost energètic". També va incidir en la importància de la diagnosi i la realització d'auditories energètiques per aplicar tecnologia eficient en la indústria. Així mateix, va fer una crida a la regulació de les tramitacions: “els nostres ajuntaments han de facilitar la implantació d'energies renovables a les nostres ciutats i indústries. Els tràmits actuals són molt lents”. Vázquez va concloure la seva intervenció afirmant que "tot el model de gestió energètica ha canviat radicalment. No ens podem permetre tecnologies de distribució obsoletes. El que es necessita és digitalitzar la gestió, que ha de ser intel·ligent, i s’ha de consumir energia de proximitat a efecte de cost".

Després de la intervenció dels ponents, es va obrir el debat moderat per Santiago Ballesté, qui va reflexionar sobre la idea de reduir el consum d'energia per minimitzar la dependència de tercers, així com l'aposta per la producció pròpia. Per la seva part, M. Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d'AEBALL, va destacar que cal canviar la normativa per facilitar l'activitat de les empreses. "Només així es podran generar comunitats energètiques rendibles i eficients", va afirmar.

Pròximament, el Fòrum Empresarial del Llobregat informarà dels propers Desdejunis en la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

Més informació www.femllobregat.cat


Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450