Notícies Fòrum


Les vendes de turismes cauen un 30% en dos anys a L’Hospitalet i el Baix Llobregat

17/01/2023


Segons el darrer Informe sobre Conjuntura Econòmica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat corresponent al 4rt trimestre del 2022, publicat pel Fòrum Empresarial del Llobregat, les matriculacions de vehicles a L’Hospitalet i el Baix Llobregat han caigut un 30% el 2022 respecte a les de 2020.

L’informe es basa en dades de Fecavem, la Federació Catalana de Venedors de Vehicles de Motor, i indica que els concessionaris van vendre un total de 8.536 turismes, davant les 12.191 unitats venudes en 2020 o els 10.474 turismes venuts en 2021 (caiguda del 18,9% en un any). Pràcticament hem d’anar fins al 2011 per veure unes xifres semblants. Només Abrera, Castellví de Rosanes, Corbera, Olesa de Montserrat, Sant Climent, Sant Esteve Sesrovires i Santa Coloma de Cervelló han tancat l’any en positiu. En termes absoluts, entre Castelldefels, Cornellà, El Prat, Gavà, L’Hospitalet, Martorell, Sant Boi i Sant Esteve Sesrovires i Viladecans han venut 5.781 turismes. La desfavorable conjuntura econòmica, la manca de matèries primeres, els problemes dels semiconductors i microxips, la guerra d’Ucraïna, les creixents despeses financeres o l’alta inflació són els principals factors que expliquen aquest resultat negatiu.

Per marques, els ciutadans del territori continuen preferint en primer lloc la firma Seat, amb 2.173 matriculacions, el que significa el 25,5% del total. A continuació, amb vendes inferiors al miler de vehicles, trobem marques com Dacia, Toyota, Peugeot, Kia, Renault, Volkswagen o Hyundai.

En el conjunt de Catalunya, el mes de desembre ha estat la primera vegada que les matriculacions de turismes amb motoritzacions alternatives supera a la de gasolina o dièsel. A Catalunya, les vendes de 2022 han estat 101.500 unitats matriculades, un 8,3% menys respecte a l’any 2021. D’aquesta manera, el pes de les matriculacions catalanes en el conjunt de l’estat ha caigut del 15,7 % en 2014 a un 12,5% en 2022. Les matriculacions no són referència per explicar l’activitat sectorial de la distribució d’automoció a Catalunya: cada vegada es matriculen menys flotes de turismes i la pressió i persecució fiscal són factors determinants, com un impost sobre les emissions (que per si sol ja motiva la deslocalització). L’impost de matriculació supera la mitjana espanyola, i una persecució del frau fiscal del impost de circulació impulsada des d’aquí que enfronta municipis grans i petits i a les pròpies comunitats autònomes. En 2022, el canal particular registra una pujada del 0,7%. El pes de les vendes a particulars suposa el 18,8% de les vendes del conjunt d’Espanya, encara que hi ha compradors que financen la seva compra amb fórmules com el leasing, el renting o els contractes de subscripció. Les compres formalitzades per empreses finals també pugen un 5,7%. El renting, que supera el 26% en el conjunt de l’estat, a Catalunya és gairebé testimonial (ha caigut un 81%). El pes de les vendes a empreses finals ha caigut del 20,6% en 2014 al 8,3% en 2022.

En relació a la mobilitat sostenible, AEBALL i UPMBALL van crear l’any 2015 el clúster AEMES Smart, per tal d’impulsar la transformació del sector tradicional d’automoció, i aprofitar les oportunitats que suposa la necessitat de descarbonització. L’Associació d’Empreses de Mobilitat i Entorn Sostenible i Smart té la seu a L’Hospitalet, i el seu àmbit és estatal. Dóna visibilitat a més de 180 empreses del nou mercat de la mobilitat i entorn sostenible, funcionant com a lobby per a la seva defensa i competitivitat, impulsant i acompanyant en tot el procés de canvi i transformació de les indústries i la mecanització tradicionals cap a la nova mobilitat, i vetllant perquè les empreses puguin accedir a talent qualificat, i a la formació necessària per ser competitives. Agrupa empreses del sector metal·lúrgic que poden contribuir a desenvolupar smartspaces, les grans empreses tractores de l’àmbit smart, start-up’s, centres tecnològics i universitats, i promou la cooperació empresarial i la col·laboració público-privada necessària per desenvolupar els projectes.

Poden consultar l'informe complet: INFORME SOBRE LA CONJUNTURA ECONÒMICA 4rt TRIMESTRE 2022


Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Entitats col·laboradores
Entitat compromesaPatrocinadors Globals


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450