Notícies Fòrum


Lluís Mijoler, alcalde del Prat, aposta per la innovació i la sostenibilitat per generar riquesa entre les empreses de L´Hospitalet i el Baix Llobregat

04/05/2022


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha celebrat avui un Desdejuni amb Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat, qui ha parlat del desenvolupament empresarial de la ciutat i el futur estratègic de l'activitat econòmica del territori. L'esdeveniment ha estat presidit per Santiago Ballesté, president d'AEBALL i per Rocío Ramírez, Tinenta d'Alcaldia de l'Àrea d'Ocupació, Empresa, Turisme i Economia Social de l'Ajuntament de L'Hospitalet.

Lluís Mijoler ha destacat el paper central de les empreses en la generació de riquesa i benestar a la seva ciutat i ha defensat la necessitat d'aplicar mesures per a protegir la seva activitat. En primícia en aquest espai amb persones empresàries i directives, Mijoler ha revelat que El Prat "ha aconseguit al març la xifra més baixa de desocupació des de 2008 i s'ha batut el rècord de contractes indefinits. En aquest mes, la desocupació va baixar un 26,4% respecte al mateix període del 2021". Sota el seu punt de vista, "la reforma laboral ha disparat la contractació indefinida. Bona prova d'això es que al març es van signar 2.767 contractes, dels quals 766 (un 27,7%) van ser indefinits, la qual cosa representa un 60% més que al febrer i un 46,7% més que al març del 2021. En el que portem d'any, s'han signat al Prat 9.255 contractes de treball, un 56,3% més que el 2021", ha puntualitzat. Tot i això, al Prat hi ha una taxa de desocupació del 10,8%, la qual cosa representa que 3.230 persones no tenen treball (especialment dones majors de 55 anys i persones que porten més de dos anys sense treball).

En la seva intervenció, Mijoler ha remarcat que la innovació i la sostenibilitat són els dos principals paràmetres en els quals cal invertir per convertir l'actual crisi en una oportunitat. "Es tracta no sols de sortir de la crisi, si no de fer-ho sent més fort i resilient", ha matisat. "Podem ser referents en matèries d'innovació, adaptació al canvi climàtic, transformació digital i indústria 4.0", ha recalcat. Per aconseguir-ho, "hem d'emancipar-nos de vells models del passat i no cometre els mateixos errors que han arrossegat la nostra economia de manera cíclica", ha puntualitzat.

L'alcalde del Prat també ha apostat per la formació professional: "l'FP dual és fonamental, les persones han de rebre una formació adaptada a la demanda i a les necessitats del territori. Cal obrir nous camps d'ocupació i apostar per la transició energètica, per exemple mitjançant instal·lació de plaques fotovoltaiques. Cal impulsar una energia local sostenible i econòmica perquè es beneficiï el teixit social i productiu del territori". En aquest sentit, les empreses del Fòrum Empresarial del Llobregat han manifestat que les empreses busquen perfils professionals que no troben i han reclamat a l'alcalde una col·laboració públic-privada per a la formació professional. "Les empreses demanen formacions ràpides i contundents que posin a l'abast de les empreses a les persones amb l'educació que es necessita", han recalcat els assistents a Mijoler. "Cal readaptar el món universitari, i el sector educatiu en general, a les necessitats de les empreses", ha reflexionat l'alcalde.

Santiago Ballesté, president d'AEBALL, ha traslladat a Lluís Mijoler la inquietud del sector de la construcció per la licitació d'obres "en uns moments tan complicats en els quals ens trobem amb la falta de matèries primeres, increment del preu de la benzina, els problemes que això genera amb el transport... Hi ha preus que varien de manera exagerada des del punt empresarial i haurien de revisar-se des d'un punt legislatiu", ha assenyalat Ballesté. En aquest sentit, Mijoler ha fet èmfasi en la necessitat que els ajuntaments disposin de més competències per generar més riquesa en el territori. "L'administració local necessita més autonomia de la que actualment té; fa falta descentralizació de l'Estat al món local, més competència i finançament. La política empresarial real es fa des del territori", ha matisat. "Hem de tenir capacitat normativa i de control. Per això, necessitem un marc legislatiu diferent", ha afegit Mijoler.

Per la seva part, M. Rosa Fiol, Vicepresidenta Executiva d'AEBALL/UPMBALL, ha incidit en la necessitat de l'ampliació de l'aeroport del Prat per proporcionar la infraestructura necessària a les empreses i a la ciutadania. "Es vital per al desenvolupament de l'activitat empresarial del territori", ha puntualitzat Fiol.

Baldiri Ros, President de l'Institut Agrari Català de Sant Isidre, en representació del sector agrari ha reclamat més seguretat jurídica per comptar amb un mecanisme de protecció del territori i fer front a l'actual situació de la zona agrícola del Baix Llobregat.

Finalment, l'alcalde del Prat ha incidit en la seva voluntat que "la nostra ciutat sigui la porta d'entrada (gràcies al port i a l'aeroport) a una metròpoli referent en innovació i sostenibilitat amb un teixit productiu resilient".

Pròximament, el Fòrum Empresarial del Llobregat informarà dels propers Desdejunis en la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Entitats col·laboradores
Entitat compromesaPatrocinadors Globals


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450