Notícies Fòrum


Pau Guardans: ´´L´autèntic repte dels propers anys serà aconseguir una governança metropolitana´´

13/02/2020


Pau Guardans, president de l'associació Barcelona Global, ha subratllat aquest dijous el seu convenciment de la necessitat d'una governança metropolitana, perquè "aconseguir que amb els recursos que tenim fem més coses, és el més important que ha de fer Barcelona i la seva àrea metropolitana en els propers deu anys ". Respecte a la cancel·lació de l'MWC, ha extret lliçons, com "la decisió de comunicació de tots, començant per les administracions" i que "s'obren oportunitats per redefinir el congrés i consolidar que Barcelona sigui la capital europea de l'economia digital".

El president de Barcelona Global i de Únic Hotels, Pau Guardans ha assenyalat aquest dijous davant els empresaris i directius del FòrumEmpresarial Llobregat de AEBALL, que el 2050 el 74% de la població viurà en ciutats. Aquesta important dimensió humana comporta que les qüestions necessàriament es resoldran en un entorn urbà. Per Guardans. l'àrea metropolitana necessita arribar a un acord amb els 36 ajuntaments de cara a "potenciar una governança i competències d'una gran ciutat", ha recalcat.

Guardans ha posat èmfasi en una Barcelona basada en el talent i les noves competències que es presentin. En un món on "la inversió segueix a l'talent i el sumatori dels problemes no dóna la solució", es necessita grans consensos i augmentar l'activitat econòmica. En aquest sentit, els reptes de Barcelona afronta l'associació que presideix a fer una reflexió profunda dels últims esdeveniments a la capital catalana, "preguntant als socis i buscant experts internacionals en la recerca solucions".

"Hem deixat de somiar"

Després d'explicar com treballen els socis de Barcelona Global, primer identificant els reptes de la capital catalana "amb pensament estratègic i després fent actuacions transversals", com l'organització de visites de premsa internacional "per parlar de qualsevol cosa menys de política". Una cura de la reputació barcelonina que s'estén a tots els rànquings internacionals com una fórmula de "sortir a vendre la ciutat". Un exemple d'això és el viatge a Munic que emprendrà Barcelona Global de la mà de l'escola de negocis IESE per explicar les oportunitats d'inversió econòmica, científica i cultural de la ciutat, "amb la credibilitat que dóna qui no és polític".

Per Guardans, l'absència de grues a Barcelona indica que "hem deixat de somiar", perquè l'urbanisme és la materialització dels projectes. Pel que fa a l'atracció de talent, l'associació es queixa que a Barcelona "patim una de les pitjors fiscalitats". Per solucionar-ho, catorze despatxos d'advocats han elaborat un informe comparat de fiscalitat amb la resta del món perquè "siguem iguals a altres llocs on el talent també va". Aquest tipus d'informes de Barcelona Global són "un regal per als alcaldes i els regals s'aprofiten", ha subratllat Guardans.

Sense turisme de luxe

Pel que fa a l'estudi sobre els edificis buits que hi ha al centre de la ciutat, Guardans ha reclamat a l'ajuntament la creació d'una "finestreta única, com la que va establir l'alcalde Clos per a Ciutat Vella". Per facilitar l'accés a l'habitatge amb lloguers assequibles, l'associació també proposa la conversió en habitatges de "coliving" en alguns dels edificis que ara estan infrautilitzats, per exemple, al districte 22 @.

Pel que fa al turisme, Guardans considera que és més important fixar-se en la qualitat dels que ens visiten, quant al seu poder adquisitiu, i no tant en el nombre de turistes. En aquest sentit, ha subratllat que des de fa dos anys "el luxe ha deixat de venir a Barcelona", fet que suposa un desavantatge, ja que "la cúspide crea tendència". També sobre turisme, ha aconsellat potenciar el cap d'any i Nadal per a "desestacionalitzar-lo".
Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450