Notícies Fòrum


Jaume Armengou (IESE) als directius: ´´Hi ha certes qualitats humanes que la màquina mai serà capaç de reemplaçar´´

25/03/2019


La principal causa en els canvis de perfils professionals és la revolució digital, però hi ha certes qualitats que la màquina mai serà capaç de reemplaçar. Jaume Armengou, secretari general de l’IESE Business School, va assegurar el passat divendres en una conferència sobre el rol del directius organitzada pel Fòrum Empresarial del Llobregat de la patronal AEBALL, que “el servei és massa complex en alguns aspectes perquè la màquina ho aprengui". En concret s'ha referit a la caritat, característica que suposa la superioritat de l'home. La raó de les persones fa possible que donem sense esperar res a canvi, i entenguem que "donant ja estem rebent". Segons l'opinió d’Armengou, "es tracta d'un coneixement que un algoritme mai serà capaç d'aplicar".

El cybersapiens, que segons el secretari general de l’IESE és la següent etapa evolutiva en convivència amb la màquina, compta amb una disponibilitat al canvi que ens sobreposa a la nostra competència electrònica. La recerca per la veritat i la disposició a canviar és una cosa que les màquines no són capaces d'imitar: "La màquina no reconeixerà mai la veritat o falsedat, ni la bondat ni maldat, de les coses". Aquest extrem, i la capacitat d'interactuació amb els altres éssers humans, és el que suposa el gran avantatge de l'ésser humà. Ara bé, "serà inferior qui no sigui capaç de discrepar o de debatre sobre les seves idees i discrepàncies".

Celebrar el fracàs
Pel que fa als directius, que han de comptar amb totes aquestes qualitats per prevenir "l'amenaça" de les màquines, Armengou elogia la mentalitat del Silicon Valley. Els líders empresarials americans celebren el fracàs: "El directiu ha d'estar preparat per assumir un cert risc, risc que comporta potencialment el fracàs". En aquesta línia, el secretari general de l'escola de negocis dependent de la Universitat de Navarra qüestiona si "potser el fracàs és un pas necessari cap a l'èxit."

Durant el debat posterior a la seva conferència, una altra qüestió ha aparegut sobre la relació entre les noves generacions i la gent gran. Armengou està convençut que la col·laboració entre mil·lennials i veterans és essencial. Es tracta d'un aprenentatge recíproc en què tots dos depenen del consell de l'altre. En aquest sentit, els directius tenen la responsabilitat d'exercir com a mentors. "No només des d'un punt de vista laboral, sinó que han de transmetre també virtuts". Virtuts que, de nou, "ens diferencien de les màquines i ens fan irreemplaçables".

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450