Notícies Fòrum


La via intermèdia de la concertació és la solució al problemàtic mercat laboral

14/02/2019


Les dades mostren que l’economia catalana s’està recuperant, lenta, però fermament. No obstant, des de l’opinió pública i les empreses es té la percepció generalitzada de què no es veuen suficientment els beneficis, drets o marc d’estabilitat que hi havia abans, deixant així en evidència el fracàs de la correcta retransmissió de les entitats públiques. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta i Vicente, ha defensat en una conferència del Fòrum del Llobregat, impulsat per AEBALL, la necessitat de recuperar progressivament els drets per a les persones i de tenir confiança de què les normes acabaran dissenyant el millor mercat de treball possible.

Per això, ha insistit en què la solució es troba en la col·laboració amb els consorcis: “especialment a Catalunya tenim la capacitat històrica contrastada de forjar grans consens”.

Segons l’alt càrrec de la Generalitat, el gran repte al qual s’ha d’enfrontar la administració és entre l’oferta i la demanda: “Malgrat haver milers d’aturats a Catalunya, les empreses no poden cobrir els llocs de treball que necessiten, i això és un problema”. Aquesta dificultat per trobar treball té el seu origen en la incapacitat dels treballadors de transitar d’un àmbit conegut a un altre desconegut. En aquest sentit, és essencial l’opinió de Ginesta, treballar en l’orientació del treballadors, vist que “les competències laborals canvien a mesura que les empreses canvien i l’adaptació és clau”. Aquesta orientació ha d’estar especialment dirigida a les necessitats reals del territori. Així mateix, creu que és necessari comptar amb una programació de suport als col·lectius amb una taxa d’atur per sobre la mitja: “Quan fem programacions segmentades per aquests col·lectius, tenim èxit d’inserció molt més elevat”.

El secretari general del Departament del Govern també ha dit que “una reforma salarial ha d’anar acompanyada de la millora de productivitat i evidentment de la reforma horària”. Ginesta defensa que “a l’hora de parlar de salaris s’ha de canviar els eixos de negociació”. Y destaca que s’ha de seguir en la direcció “que ja ho fan les grans empreses com SEAT o Nissan” i que les PIMES han de tractar els sous a proporció a la productivitat i no al temps de treball. “Si apostem per una economia competitiva, s’ha de considerar que el nucli central de les empreses és la productivitat”, argumenta el secretari general. A més, la col·laboració entre els agents, les mútues i el sistema de salut en un diàleg per la millora laboral és el següent pas que s’impulsa des de la Generalitat.

Per seguir avançant com a societat, Ginesta subratlla el paper clau que juguen les taules de debat entre les diferents entitats. Taules com les que organitza AEBALL, “gairebé sempre tenen com a resultat positiu un consens, fonamental per al a prosperitat del país”.

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450