Notícies Fòrum


García Montalvo: “La Catalunya rural està desconnectada econòmicament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”

17/01/2019


Les dades de creació d'ocupació a Catalunya demostren una desacceleració a tota la comunitat autònoma amb excepció de la capital i de l'àrea metropolitana. En la conferència del Fòrum Empresarial del Llobregat, el catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, ha assenyalat que el creixement de l'economia catalana està motivada pel motor d'empenta que suposa l'àrea metropolitana, que exerceix el paper de tractor de la resta del territori. A més, aquesta desconnexió es pot extrapolar a la política, segons l'economista, i serveix, d'explicació per entendre el polèmic "problema català", al qual el catedràtic va atribuir la complicada economia catalana.

Des de la perspectiva internacional, la quarta revolució industrial és la gran preocupació per l'expert, vist que "sens dubte augmentarà la desigualtat social". No obstant això, de moment no es pot parlar de col·lapse de l'economia: "El món creixerà aquest any al 3,7%, segons ens diuen les dades actuals", assegura García Montalvo. Segons la seva opinió, són els mitjans de comunicació i l'onada de Fake News (notícies falses) que compliquen l'anàlisi correcta de les dades i generen una visió pessimista i gairebé catastròfica d'una realitat que "no està tan malament”.

Tot i la guerra comercial iniciada pel president Donald Trump, un Brexit que sembla canviar de rumb diàriament i una Unió Europea sempre a la vora del fracàs, la major incertesa per al catedràtic és la Xina. El gegant asiàtic no aporta dades exactes i manté l'interrogant de quants "asos li queden a les mànigues per enganxar un cop de peu cap endavant", explica García Montalvo. En la seva opinió, és cert que la República Xina fins al moment ha sabut solucionar els seus problemes, però "no hi ha dubte que en algun moment l'enorme bombolla d'endeutament que ha generat explotarà i això tindrà conseqüències per a tots; unes conseqüències que no podem preveure".

Amb la quarta revolució industrial sorgeix la qüestió de l'educació i la por cap a la robòtica. García Montalvo defensa que la robòtica no reemplaçarà la mà d'obra humana: "La idea és complementació, no substitució. L'ocupació augmentarà, però serà diferent”. Això sí, li preocupa què passarà amb aquells que no compten amb les capacitats necessàries per treballar de forma complementària amb un robot. Els treballs rutinaris desapareixeran i això pot esdevenir un problema per a molts. Per això, entre altres qüestions, el catedràtic subratlla la importància d'una educació adaptada als canvis venidors: "La universitat és un servei públic que ha de proveir als estudiants eines perquè aconsegueixin el seu objectiu, i que en un 75% dels casos aspiren a millorar l'ocupabilitat”.

En relació a les polítiques econòmiques, García Montalvo insisteix que les mesures econòmiques com l'augment del salari mínim interprofessional (SMI), "s'ha de tractar a poc a poc". No es pot predir amb certesa el resultat que tindrà una mesura en particular, com el SMI, per la qual cosa s'hauria de "provar a fases". En el cas de l'economia submergida, per exemple, que tant sembla preocupar als partits populistes, un erradicació sobtada tindria conseqüències catastròfiques: "Si acabes amb l'economia submergida, acabes amb l'economia. Part del consum ve d'aquí. No es pot fer d'un dia per l'altre”. Per això, opina que els populismes i els seus "idees rares" en economia no funcionen. I posa com a exemple Veneçuela, país on aquestes "idees rares i populistes" que han intervingut en l'economia, han elevat la hiperinflació fins a arribar 1.000.000 %.
Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450