Notícies Fòrum


L’ICO augmenta la supervivència dels malalts de càncer

27/01/2017


Candela Calle, Directora Gerent de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) des de l’any 2010, va valorar, el passat 26 de gener, el model d’èxit de la institució els darrers anys durant la seva intervenció al Fòrum Empresarial del Llobregat, celebrat a L’Hospitalet, on està el centre de referència en la lluita contra el càncer: l’Hospital Duran i Reynals. La gerent va insistir en que l’ICO és el centre de referència d’Espanya pel que fa el seu model en xarxa, la participació dels professionals, l’impuls de la innovació i la mirada cap a la investigació i la docència.

L’objectiu principal de l’ICO és reduir l’impacte del càncer a Catalunya i aquesta missió s’està aconseguint, segons les dades aportades per Calle. Pel que fa a la supervivència dels malalts cinc anys després del diagnòstic del càncer són positives, tant a nivell de la pròpia institució com comparant-lo amb altres zones.

En el cas del càncer de mama, l’any 2006 el percentatge de supervivència era d’un 92% i deu anys més tard aquest percentatge s’ha elevat fins al 96%. Aquestes xifres de l’ICO estan per sobre de les de la resta d’Europa, on el 2016 el percentatge de supervivència va ser d’un 82% i també de les d’Estats Units, on hi va haver un 91% de supervivència.

La situació es repeteix en la resta de patologies de càncer, per exemple, la supervivència al càncer colorectal ha passat del 64% el 2006 al 67% el 2016.
La gerent va ressaltar el càncer de pulmó com el gran repte per l’Institut Català d’Oncologia. La progressió de la supervivència a aquesta malaltia ha estat positiva en el balanç d’aquests deu anys, però el percentatge és el més baix de totes les patologies cancerígenes. L’any 2006, l’índex de supervivència va ser d’un 21% i el 2016 del 28%. Xifres també per sobre del 13% de la resta d’Europa i el 18% d’Estats Units.

Candela Calle també va valorar l’augment del volum d’activitat de la institució al llarg del 2016. Algunes de les dades que va destacar són les gairebé 30.000 primeres visites de nous pacients, les 216.000 visites successives i les 70.000 sessions de quimioteràpia, quantitat a la que no arriba cap altra institució de tota Espanya.

Acords amb les farmacèutiques

La doctora Calle, que també dirigeix l’Institut Català de Salut (ICS), va explicar al mig centenar d’empresaris i directius assistents al fòrum, el canvi de paradigma en la relació de la institució amb els proveïdors. Un canvi que es basa en veure els proveïdors com a “partners”. Manuel Rosillo, president d’AEBALL, va valorar aquesta manera de gestionar els fons públics amb una mentalitat privada.

L’ICO va treballar un nou model de relació amb la indústria farmacèutica per arribar a acords basats en els resultats clínics. Aquests contractes, anomenats de risc compartit, consisteixen en que si el fàrmac dóna resultats en el pacient, el cost l’assumeix l’ICO, però si el fàrmac no és eficaç el cost l’assumeix la farmacèutica. Actualment, l’ICO té tretze contractes de risc compartit, i la doctora Calle va assegurar que aquest model “ha conduit a estalviar, ha permès l’accessibilitat a més fàrmacs i alhora ha donat millors resultats sanitaris.

L’Institut Català d’Oncologia també aposta pels proveïdors del territori, ja que un 72% són de Catalunya, un 21% de la resta d’Espanya i un 7% estrangers.

Complicitat amb el territori

Jesús Husillos, regidor de Benestar Social de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, va destacar la figura de Candela Calle com a “còmplice” de la ciutat, i va parlar de la transformació de la zona de la Gran Via com a aposta per la connexió de dos hospitals de referència mundial com són l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Duran i Reynals. D’aquesta manera, segons el regidor “es trencarà una barrera històrica que permetrà als professionals treballar plegats i alhora la zona atraurà la indústria biomèdica”.

La gerent de l’ICO va assegurar que una de les fortaleses de la institució és el territori en el que es troba i que en tot moment un dels seus “fils conductors imprescindibles és la sinèrgia amb el territori en el que ha nascut”.

Més implicació dels professionals

“El bé més preuat de l’ICO són els seus professionals”, va assegurar Candela Calle. La doctora va explicar que quan va arribar fa set anys al càrrec estava convençuda que tenia l’oportunitat de col·locar l’ICO com a model innovador i “per aconseguir-ho era imprescindible crear una cultura organitzativa diferent que potenciés l’autonomia dels professionals”.

Per augmentar la implicació dels professionals i millorar la comunicació interna, l’ICO desenvolupa una sèrie de mesures com, entre d’altres, la participació a enquestes per opinar de la institució, una festa anual on es treballen els valors de l’ICO o el programa “Tenim cura de tu” que ofereix activitats als professionals. També es potencia la formació interna. El 2016 es van impartir més de 20.000 hores de formació pels professionals. Candela Calle, va valorar positivament els resultats de satisfacció, que ronden el 90%.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DEL DESDEJUNI:


Accedeix a l’àlbum seguint aquest link

VÍDEO DE L'ACTE:Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450