Notícies Fòrum


Garamendi creu que combinar pensió i treball perjudica l´ocupació juvenil i la renovació de les empreses

21/10/2016


Antonio Garamendi, president de CEPYME i de CONFEMETAL, es va mostrar reticent a la iniciativa plantejada per la ministra d'Ocupació i Seguretat, Fátima Ibáñez, per fer compatible el cobrament de la totalitat de la pensió de jubilació amb una feina. El dirigent empresarial preveu aquesta mesura "dificultarà la inserció laboral dels joves i incentivarà l'abús d'alguns treballadors". A més, va aprofitar la seva participació al Fòrum Empresarial del Llobregat, celebrat el passat divendres 21 d'octubre, a L'Hospitalet per anunciar la creació d'un observatori nacional que doni a conèixer les necessitats d'ocupació en cada sector.

Revolució laboral

La possibilitat de rebre el total de l'import de la pensió, un cop assolida l'edat de jubilació, i seguir treballant està damunt de la taula. El Govern de Mariano Rajoy s'ha compromès a complir aquesta proposta en la nova legislatura, però segons el parer de Garamendi, s'ha "precipitat" en no haver-ho consultat abans amb els sindicats i patronals. El president de CEPYME va destacar la importància de "renovar les empreses", sobretot en un moment en què els joves cada vegada troben més dificultats per incorporar-se al mercat laboral. Engegar la proposta governamental de compatibilitzar pensió i treball suposaria un abús, especialment per part dels "directius amb alts sous" i augmentaria "les traves a l'accés dels joves".

Garamendi va realitzar una crida al diàleg i el pacte en insistir en la importància d'"unir el màxim nombre de forces polítiques possible", profundament convençut que aquest és el moment "idoni" per fer-ho, ja que sense una majoria absoluta, "l’oposició té la capacitat d'influir i arribar a grans pactes ". "No només hi ha d'haver Govern, sinó també una estabilitat" en la legislatura, ja que la "no-política comença a afectar la marxa de l'economia", va afirmar contundent. Economia i política han d'anar de la mà, "però des de les eleccions de desembre de l'any passat la política està estancada en una rotonda, mentre l'economia continua avançant".

Quant als reptes pendents, Garamendi va assenyalar que "les batalles que hem de guanyar són europees". En aquest sentit, va subratllar que mentre Regne Unit compta amb 65 directors generals a la Unió Europea i la nostra veïna Portugal amb 17, "Espanya només té dos". El dirigent va denunciar el regne de taifes que suposa tenir 17 delegacions europees a Brussel·les, el que perjudica una unitat d'acció. Fins al punt que quan a Europa hi ha algun lloc lliure, "els lobbies industrials alemanys, francesos i anglesos preparen al seu candidat amb un any d'antelació, mentre que a Espanya anem pel nostre compte". Per aquesta raó, el dirigent de la patronal va defensar l'actuació conjunta de l'Estat davant la Unió Europea.

Interins versus fixos

"Si cal generar un lloc fix per cada interí, el mercat de treball es contraurà", va denunciar Antonio Garamendi, referint-se a la sentència europea que iguala les indemnitzacions per acomiadament entre treballadors fixos i interns. De tota manera, el líder de la patronal prefereix ser prudent i reservar la seva opinió abans de formular un plantejament definitiu, tot i que ha assenyalat que la ministra Fátima Ibáñez ha convocat una reunió d'experts per estudiar el cas.

En la seva intervenció al Fòrum Empresarial del Llobregat, Garamendi va avançar la creació d'un observatori nacional, impulsat per la patronal de les pimes, la Universitat Autònoma de Madrid, el Centre de Predicció Econòmica (Ceprede), per donar a conèixer les necessitats d’ocupació en tots els sectors, ja que va explicar "hi ha moltes dades, però cal aprofundir davant la necessitat de cobrir els llocs de treball que el país té vacants. Uns llocs de treball que - va afegir - són de qualitat".

Antonio Garamendi va aprofitar l'ocasió per reivindicar el paper de les pimes. La gran majoria de les empreses espanyoles són petites i mitjanes empreses, que generen "el 75% de l'ocupació i el 65% del PIB", segons va explicar. L'economia espanyola ha impulsat "una reforma laboral positiva" i amb un creixement de "menys de l'1% s'han arribat a generar 300.000 llocs de treball". Tot això malgrat la crisi profunda dels últims anys, que especialment "els petits i mitjans empresaris hem patit en les nostres pròpies carns", amb pèrdues del PIB de fins al 3.5% i l'inqüestionable augment de l'atur. "900.000 empreses han tancat i 1.700.000 autònoms han deixat de treballar en la crisi". Des de L'Hospitalet, Rocío Ramírez, regidora de Turisme i Desenvolupament Econòmic, va destacar el sector empresarial de la ciutat, que compta amb 5.500 empreses, el 86% de les quals són micros i petites empreses, 11% PIMES i 2% grans empreses. Per la seva banda, Santiago Ballesté, vicepresident d’AEBALL, va reivindicar el terme empresari davant els eufemismes a l'ús, com el d'emprenedors.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DEL DESDEJUNI:


Accedeix a l’àlbum seguint aquest link



VÍDEO DE L'ACTE:







Veure totes les Notícies Fòrum




Promou
Patrocinadors Globals
Entitat col·laboradora
Entitat compromesa


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450